Jagodičevje, ribe in sladki krompir med najboljšimi živili za zdravje možganov

Prehrana ima ključno vlogo pri delovanju možganov, poudarja nevroznanstvenica Lisa Mosconi. Zdravje možganov je tesno povezano s kakovostjo hrane, ki jo uživamo, saj ta organ deluje na osnovi hranil, ki jih prejema. Zlasti v otroštvu, ko se možgani hitro razvijajo, so določena živila lahko odločilna za dolgoročno kognitivno zdravje.

Jagodičevje, ribe in sladki krompir med najboljšimi živili za zdravje možganov

Znanstveniki so identificirali 45 hranil, pomembnih za delovanje možganov – med njimi beljakovine, cink, železo, holin, folat, jod, vitamin A, vitamin D, vitamini skupine B in omega-3 maščobne kisline. Ključni vir teh hranil predstavljajo nekatera živila, ki jih je priporočljivo vključiti v vsakodnevno prehrano.

Med najbolj koristnimi živili za možgane izstopajo jagodičevje, slive, sladki krompir in mastne ribe. Jagodičevje, kot so borovnice, maline in črne češnje, je bogato z vitaminom C in antioksidanti, ki ščitijo možganske celice in izboljšujejo spomin. Študija je pokazala, da so starejši, ki so 12 tednov uživali borovničev sok, izboljšali verbalni spomin in zmanjšali simptome depresije.

Slive, bogate s triptofanom, pomembno aminokislino za tvorbo serotonina, pomagajo pri uravnavanju razpoloženja in spanja. V kombinaciji s fenolnimi spojinami delujejo tudi protivnetno. Triptofan najdemo tudi v chia semenih in surovem kakavu.

Sladki krompir je bogat z betakarotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, pomemben za razvoj živčnega sistema. Dodajanje sladkega krompirja v prehrano otrok je povezano z boljšim motoričnim in jezikovnim razvojem.

Ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, predvsem DHA, so nepogrešljive za tvorbo živčnih celic. Losos, skuša, sardele in inčuni spodbujajo razvoj delov možganov, povezanih s pozornostjo in spominom. Študije kažejo, da je redno uživanje teh rib povezano z višjo stopnjo verbalnega in vizualnega inteligenčnega količnika pri otrocih.

Strokovnjaki priporočajo, da odrasli s svojim zgledom vplivajo na prehranjevalne navade otrok. Če so otroci od začetka izpostavljeni zdravi hrani, jo lažje sprejmejo. Eksperimentiranje z različnimi načini priprave – kot so ribje polpete, sladki krompir v obliki kroketov ali jagodičevje s čokolado – lahko spodbudi razvoj prehrane, ki krepi zdravje možganov pri otrocih in odraslih.

x (35)

Priljubljeno
Vesti

Vse vesti
0